Išijas

Izraz uporabljamo, ko gre vnetje tega živca, rečemo, da “imamo išias”.

V bistvu pa je išijas ali ishiadični živec je najdaljši in najdebelejši živec v našem telesu.

Vnetje tega živca prepoznamo po ostri, zbadajoči oz. pekoči bolečini, ki izhaja iz ledvenega dela hrbtenice in se širi preko zadnjice v nogo in lahko sega do stopala. Bolečino v nogi lahko spremlja tudi občutek odrevenelosti ali mravljinčenje.

Vzroki za išijas so različni: zdrs medvretenčne ploščice oz. hernija diska, degenerativne spremembe na hrbtenici, zožen spinalni kanal zaradi izrastkov ali spondilolisteza.

Magnetna stimualcija povzroča hitre spremembe magnetnega polja, zaradi katerih nastane električni tok v nevronu (temu pojavu pravimo elektromagnetna indukcija). Ko tok doseže določeno vrednost, nastane tako imenovan akcijski potencial nevrona, ki je nujen za normalno delovanje živčnega sistema.

Ko tkivo izpostavimo magnetnemu polju pride do pospešenega pretoka krvi, poveča se dotok kisika in nastanek ATP molekul -> posledično se tkivo sprosti, celice hitreje obnovijo, bolečina pa popusti.

Terapija z magnetno stimulacijo:

  1. Doličimo točko/točke izvora vnetja, poškodbe… (ni nujno, da se vedno sovpada z mestomm bolečine)
  2. Sprostimo tkivo
  3. Regeneriramo poškodbo oz. vnetja

Število ponovitev: 3-5
Ritem ponovitev: 2 do 3-krat na teden

Magnetno stimulacijo lahko kombiniramo z masažo, učinek terapije pa podaljšamo s pomočjo kinezioloških trakov.

Sami si lahko pomagamo z izmenjavanjem toplih in hladnih obkladkov, pri čemer lahko uporabite masažno kroglico Recovery+ ter razteznimi vajami.

Poškodbe živcev
Sporočila, ki jih zaznavamo s čutili, potujejo po živcih v hrbtenjačo in možgane, kjer jih zaznamo. To pot sestavljajo živčne celice.

Osnova živčevja je živčna celica ali nevron. Njihova naloga je prevajanje živčnih impulzov, ki nastajajo v možgani skorji ter sprožitev in širjenje akcijskega potenciala.

Poglejmo kako delujejo nevroni
Za prenos informacije je nujna sprememba potenciala. Če dražljaj membrano dovolj hitro in dovolj močno depolarizira, pri čemer doseže vzdražni prag, pride do akcijskega potenciala. Pri tem se odprejo napetostno odvisni Na+ kanali, čemur sledi njihovo zaprtje, istočasno se odprejo tudi K+ kanali.

Signal se po nevronu preko mielinske ovojnice prenaša do živčnega končiča, kjer je stik z drugimi živčnimi celicami. Najpomembnejša vloga mielinske ovojnice je povečanje hitrosti potovanja akcijskega potenciala, ki potuje v smeri, kot kaže spodnja slika.

Propadanje mielinskih ovojnic se imenuje dimielinizacija in takšna vlakna se ne obnavljajo, so pa značilna za nekatere nevrodegenerativne bolezni kot je na primer multipla skleroza. (Vir: wikipedija)