Bolečine v mišicah

Mišica je organ, ki s pomočjo krčenja, našemu telesu omogoča gibanje.

Največ mišičnih poškodb se zgodi pri raztegovanju mišice preko njenih zmožnosti, premočnem krčenju ali pri neposrednih udarcih.

Poškodbe delimo v tri stopnje, glede na to, koliko mišičnih vlaken je poškodovanih:

Stopnja IBlažje poškodbe, poškodovanih je največ do 10% mšičnih vlaken. Prisotne so bolečine, vendar ima mišica normalno moč in funkcijoČas okrevanja: 1-2 tedna
Stopnja IIPoškodovanih je od 10-50% vlaken. Prisotne so bolečine, blago otekanje, izguba moči, tudi modrice.Čas okrevanja: 8-10 tednov
Stopnja IIIHujše poškodbe, kjer je prizadetih več kot 50% vlaken. Občutek, da je mišica raztrgana na dva dela ali odtrgana od tetive. Bolečine so hude, prisotna je oteklina in popolna izguba mišične funkcije. Pretrganje je lahko delno ali popolno, slednje zahteva operativno zdravljenje.Čas okrevanja: več kot 10 tednov

Globlje mišice
Mišice se s fizično aktivnostjo krčijo, kar jih utrjuje. Za njihovo aktivacijo, je za to potrebna energija, ki jo pridobijo iz hranilnih snovi. Med aktivnostjo kri dovaja več hrane in kisika kot v mirovanju, zato se takrat mišice večajo, debelijo in dobivajo obliko.

Mišic, ki se nahajajo globlje v naših telesih, se ne zavedamo, lahko pa so vir bolečin in drugih težav, težje jih je tudi utrditi; primer so mišice medeničnega dna in psoas.

Mišica psoas
Psoas je mišica, ki ji pravimo kar most med trupom in nogami. Izvira od 12 prsnega vretenca in poteka do 5 ledvenega vretenca.

Mišica psoas in kita iliacus skupaj tvori mišico iliopsoas. Pretežno sedeč način življenja, ki je danes pogost in določene športne aktivnosti kot sta tek ali kolesarjenje povzročata krajšanje te mišice in kup posledic:

 • Bolečine v kolenih
 • Bolečine v križu
 • Nerazviti gluteusi (ritnice)
 • Slaba drža, ne samo na kolesu
 • Težave s spanjem
 • Pomanjkanje energije
 • Težave s cirkulacijo
 • Oslabitev imunskega sistema
 • Težave s sklepi
 • Splošno slabo počutje
 • Utrujenost

Terapija:
Akutne poškodbe: 3-6 ponovitev
Kronične poškodbe: 6-8 ponovitev
Obremenitveni sindromi: 6-10 ponovitev
Degeneracijske spremembe: 6-10 ponovitev
Ritem terapij: 2 do 3-krat na teden

Za hitrejše celjenje mišičnih poškodb lahko terapijo kombiniramo z masažo in kineziološkimi trakovi.

Mišice medeničnega dna
Mišice medeničnega dna (MMD) se največkrat omenjajo v povezavi z nezmožnostjo zadrževanja urina (urinsko inkontinenco) ali blata, saj se mehur in maternica se lahko povesita.
Vzroki za to so različni. Pri ženskah se najprej pojavi med nosečnostjo ali po porodu, lahko pa tudi po operacijah, nevroloških obolenjih, zaradi slabih mišic, staranja, neaktivnosti, dviganje pretežkih bremen, kronično zaprtje, hormonske spremembe… Krepimo jih s pomočjo keglovih vaj ter magnetno stimulacijo.

Terapija: 10 ponovitev, ponovitve si sledijo vsak drugi dan